18 apr 2016

Infillvrij kunstgrassysteem voor Ballerup Idraetspark

Ballerup Idraetspark, het stadion van Ballerup (Denemarken), beschikt sinds kort over een indoorvoorziening op basis van een kunstgrassysteem zonder infill: Revolution©. Het is een ontwikkeling op basis van TenCate kunstgrasvezels en backing. Het systeem voldoet aan de eisen voor het FIFA Two Star-certificaat.

Infill, het instrooisel van kleine korrels in een kunstgrassysteem, is net als bijvoorbeeld de kunstgrasvezel en backing medebepalend voor de kwaliteit van het kunstgrasveld. Infill biedt demping en een veilige ondergrond met de gewenste sporttechnische eigenschappen. Als infillmateriaal worden onder andere zand, TPE (kunststof), natuurlijke infill (kokos of kurk) en al of niet gecoat rubbergranulaat (SBR). Spelers ervaren (overmatige) kunststof of rubber infill soms als hinderlijk. Het spat op, sommige materialen ruiken bij hoge temperaturen, de korreltjes kunnen in het profiel van de voetbalschoen gaan zitten en traditionele kunstgrasvelden kunnen mettertijd relatief hard worden.

Zonder infill

TenCate levert ook componenten voor kunstgrasvoetbalvelden zonder infill. In een dergelijk systeem wordt de TenCate XP Blade™ vezel ondersteund door een gekroesde vezel. Daardoor valt weliswaar het poolgewicht van vezel hoger uit, maar het totaalgewicht van de infillloze mat is lager. Een non-infill kunstgrassysteem is eenvoudiger te installeren en onderhouden. Nurteks, een klant van TenCate Grass in Turkije en installateur van kunstgrassystemen, heeft een infillvrij kunstgrasveld ontwikkeld met kunstgrasvezels van TenCate: Revolution©. Het voldoet aan de eisen voor het FIFA Two Star-certificaat. Een dergelijk systeem is onlangs geïnstalleerd in het Ballerup Idraetspark.

Brandveiligheid

Ballerup Idraetspark is een stadion in Ballerup, ten noordwesten van de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het is de thuisbasis van de plaatselijke voetbalclub, Ballerup-Skovlunde Fodbold. Vanwege verscherpte voorschriften ten aanzien van de brandveiligheid moest het indoortrainingsveld worden aangepast. Men besloot tot installatie van een kunstgrassysteem zonder infill. Het systeem diende ook te voldoen aan FIFA 2 Star-certificaateisen en voldoende brandveilig te zijn. De keuze viel op het non-infill systeem Revolution©. Nurteks Halı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi past hiervoor twee soorten kunstgrasvezels van TenCate toe en een hoge kwaliteit Ten Cate Thiobac backing voor de best mogelijke speelkarakteristieken. Het veld werd geproduceerd in oktober 2015 en (samen met een outdoorveld mèt infill) in de twee eropvolgende maanden geïnstalleerd en vervolgens opgeleverd.

Terug naar nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op

Voor meer informatie of indien u vragen hebt over TenCate Grass kunt u contact met ons opnemen.

Contactformulier

Deze website maakt gebruik van cookies. Hierdoor kunnen wij u een optimale gebruikerservaring bieden en begrijpen we beter hoe u onze website gebruikt. U gaat akkoord met onze cookies door verder te gaan of door op 'Accepteren' te klikken.