17 mei 2016

Hoe gaan we om met de nieuwe FIFA eisen?

FIFA Quality Concept

Alle kunstgrassystemen die in Nederland zijn goedgekeurd,worden vastgelegd in een zogenaamde sportvloerenlijst voor voetbal die NOC*NSF beheert. Dat is een database die kopers van een veld kunnen raadplegen om te zien of bepaalde wensen die zij hebben, al worden aangeboden. Bovendien kunnen kopers controleren of wat hun aangeboden wordt, is getoetst op sportfunctionaliteit en kwaliteit. Maar ook de FIFA doet een duit in het zakje als het gaat om normering. Dit in de vorm van het FIFA Quality Concept (FIFA QC). FIFA QC is in 2009, 2012 en 2015 geactualiseerd naar de laatste inzichten op het gebied van sporteigenschappen en de kwaliteit van kunstgras. FIFA QC kent twee niveaus: FIFA Quality (voorheen FIFA*) en FIFA Quality Pro (voorheen FIFA**). Quality richt zich op een duurzaam presterend basisniveau, specifiek voor de breedtesport. Quality Pro is afgestemd op sporttechnisch topniveau voor bijvoorbeeld stadionvelden, waarbij de nadruk minder op de levensduur van het veld ligt. De KNVB heeft besloten dat per 1 januari 2010 alle in Nederland gelegde kunstgrasvelden moeten voldoen aan de FIFA-normering.

Ontwikkeling van de norm

De belangrijkste verandering in het FIFA QC 2015 is de introductie van de Lisport XL-betredingstest. Dit is een nieuwe, machinale manier om de eigenschappen te voorspellen van een kunstgrasveld op de lange termijn, na vele uren betreding. Voor de FIFA Quality-keuring moeten er 6020 cycli uitgevoerd worden en voor Quality Pro 3000 cycli. De Lisport XL-machine draait op een testzone van 5x1 meter, waarop het totale kunstgrassysteem is geïnstalleerd. Met deze methodiek is het zelfs mogelijk om voortaan de balrol te meten na betreding – en dus het prestatieniveau van een kunstgrasvezel op lange termijn. Het sporttechnisch laboratorium van TenCate Grass heeft de nieuwe Lisport XL-machine sinds december 2015 in gebruik. Nieuw in het FIFA QC is verder dat de witte belijning op de velden apart getest moet worden. Ook is de UV-test voor vezels en instrooimateriaal uitgebreid naar 5000 uur en wordt een FIFA Quality Pro-systeem voortaan getest op opspatting van instrooimateriaal en opwarming van het kunstgrasveld onder simulatie van zonlicht.

FIFA-keuringscertificaat voor een veld

Na een succesvolle laboratoriumtest mag een kunstgrassysteem worden aangelegd. Een kunstgrasveld krijgt vervolgens pas een FIFA-certificaat als het voldoet aan de eisen van het FIFA Quality Concept voor onder meer vlakheid, balrol, balstuit, schokabsorptie, verticale deformatie en rotatieweerstand. Bovendien eist de FIFA sinds 2015 dat de waardes van de afzonderlijke meetpunten op een veld binnen een maximale afwijking van het veldgemiddelde vallen.

Uiteindelijk allemaal voor de speler

Het vele testwerk heeft als uiteindelijke doel de spelers een optimaal en consistent presterend veld te laten bespelen. Om zo´n veld in goede conditie te houden is ook intensief onderhoud nodig. Onderzoek en praktijkervaring hebben in de loop der jaren steeds meer inzicht en kennis opgeleverd over hoe kunstgrasvelden in een goede conditie kunnen worden gehouden volgens de gestelde eisen. Zo heeft TenCate Grass garentypes ontwikkeld die beter rechtop blijven staan, waardoor de bal natuurgetrouw blijft rollen. Bovendien kan het verharden van het veld steeds beter worden voorkomen door nieuwe instrooimaterialen en shockpads. En het blijft uiteraard belangrijk dat het kunstgras er natuurlijk blijft uitzien. Vandaag de dag is kunstgras nauwelijks meer van natuurgras te onderscheiden door nieuwe technologische ontwikkelingen.

Monitoring van kunstgrasvelden

Onderhoud is belangrijk, in combinatie met het monitoren van de sporttechnische eigenschappen van het kunstgrasveld. Dat kan door periodieke controle van de infilldikte, de balrol, de balstuit, de stroefheid en de schokabsorptie. Verenigingen kunnen zelf met eenvoudige materialen hun velden monitoren, maar ze kunnen ook keuringsinstanties inschakelen die professionele testapparatuur gebruiken. Als die metingen goed en regelmatig worden gedaan, is het ook mogelijk de juiste actie te ondernemen als de sporttechnische eigenschappen van een veld niet naar behoren zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan het lokaal bijvullen van infillmateriaal, de rechtstand van de vezel verbeteren of de compactering opheffen.

Optimaal resultaat door samenwerking met sporters

De prestaties op het veld spelen uiteraard een belangrijke rol. Met behulp van een camerasysteem voor driedimensionale bewegingsregistratie is het mogelijk de bewegingen van sporters op het veld te volgen en de krachten achter deze bewegingen te berekenen. Met de uitkomsten van deze berekeningen kan een kunstgrasveld worden geoptimaliseerd tot in de perfectie. Gestandaardiseerde waarden geven aan hoe een speler het veld ervaart op het gebied van hardheid (schokabsorptie), stabiliteit (verticale deformatie) en elasticiteit (energierestitutie). Deze waarden houden direct verband met blessuregevoeligheid en de mate waarin het veld vermoeiend aanvoelt om op te spelen.

FIFA Quality Concept wereldwijd

Kunstgrasvelden in voetbalstadions zullen wereldwijd worden getest volgens het FIFA Quality Concept. Zodra de velden volledig zijn goedgekeurd, krijgen de stadia weer de licenties die ze nodig hebben om internationale voetbalwedstrijden te laten plaatsvinden. Bij TenCate-GreenFields zien we de FIFA-normering als de ondergrens voor het kwaliteits- en toelatingsniveau van kunstgrasvelden. Het blijft daarom van belang dat we zelf verder onderzoek blijven doen en aan productontwikkeling blijven werken om het perfecte sportveld te maken. We spreken bij TenCate dan ook graag over een ‘engineered’ sportveld waarmee we wereldwijd de perfecte speelomstandigheden kunnen creëren.

Terug naar nieuwsoverzicht

Neem contact met ons op

Voor meer informatie of indien u vragen hebt over TenCate Grass kunt u contact met ons opnemen.

Contactformulier

Wij gebruiken cookies voor onze social media, analytics, gepersonaliseerde content en advertenties (inclusief websites van derden). Door op ‘Accepteren’ te klikken of verder te klikken naar onze website stemt u in met het gebruiken en delen van uw data met onze partners. Indien u meer wilt weten over ons gebruik van de cookies, onze partners of hoe u uw toestemming intrekt, zie onze Cookie Notice.